Enskilt avlopp

Avloppsfrågan har upptagit en hel del tankar. Uddevalla kommun där vi skall bygga föredrar en kretsloppslösning, vilket innebär att man har en sluten tank för toan (svartvatten) och BDT (Bad, dusch och toalett) renas exempelvis via slamavskiljare och markbädd. Toaletterna får max spola max en liter i medel per spolning och jag trodde då att vi skulle behöva används vakuumtoaletter som är extremt snålspolande, men kräver lite annan typ av installation och avloppsrör, samt kostar en del. Undersökte därför andra avloppslösningar, men fann även toaletter utan vakuumteknik som är extremt snålspolande såsom Wostman och Dubletten och som kommer ner i denna medelförbrukning då urinspolningen (i denna lösningar hamnar i samma slutna tank) är extremt snål. Det lutar nog mot kretsloppslösning och extremsnålspolande toalett utan vakuum, efter att haft en bra dialog med Anna på Uddevalla kommun kring olika avloppsalternativ. Vill också ha en lösning som fungerar då strömmen går och är i det närmaste underhållsfri, samt låg driftkostnad. Den tilltänkta lösningen är också enkel att ansluta till eventuellt framtida kommunalt avlopp.

Läs mer om avlopp på http://husagare.avloppsguiden.se/

Bor du i Uddevalla finns bra information på dess hemsida kring enskida avlopp.

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/e/7/janssons.net/httpd.www/prio2/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 reaktion på “Enskilt avlopp”

 1. Hej, vad intressant detta ska bli att följa.
  VI sitter i ganska exakt samma läge där vår sommarstuga olyckligtvis brann upp i höstas.
  Nu har vi alltså bestämt att bygga ett Eksjö Prio2 på tomten men kommunen trilskas nåt oerhört när det kommer till avlopp. Eftersom inga kommunala pipor är planlagda för de närmsta 8 -10 åren så måste detta göras själv men enskilt avlopp. Efter mycket om och men ligger nu en sista (för jag orkar inte mer) ansökan om sluten tank för WC och slamavskiljare plus markbädd för BDT-vatten.
  Detta innebär dock snålspolande toaletter och säkert lite korrigeringar byggnadstekniskt för avluftning av dessa?
  Vakuumtoaletter tänker jag inte gå med på då vi med stor sannolikhet kommer att koppla på kommunalt vatten och avlopp i framtiden och vill då kunna använda befintliga toaletter och rördragningar.
  Har ni några funderingar på just dessa snålspolande toaletter, om någon är att föredra framför den andra vad gäller spolning, avluftning, pris etc?
  Intressant att läsa om era tankegångar då detta är precis samma som våra…
  Kan även vara intressant att byta lite erfarenheter i det stora hela. Det är ju en och annan grej man ska ta beslut om:)
  VI har prel. 1:a leverans v50, (om nu allt rinner igenom som det ska) ungefär samtidigt som vi beräknar bli en till i familjen.:)
  Ha det gott så länge. Mvh Jonas

  1. Hej! Tråkigt med branden. Spännande med en till i familjen! När det gäller avlopp så är det ju olika vad som gäller i olika kommuner, man kan kanske få igenom olika andra lösningar om man överklagar och man kan bevisa att anläggningen klarar kraven. Det drar ju dock ut på tiden. I vår kommun finns det inget krav på vakuum, men i medel max 1 liter. Vi kommer söka samma lösning som Er. Ni kommer komma före oss då vi planerar att bygga under våren. Har fastnat för toaletten hos http://www.wostman.se/

Kommentera